Home » Inpaktips » Hoe Pak je een Backpack in voor je Reis: Tips voor 2024

Hoe Pak je een Backpack in voor je Reis: Tips voor 2024

Hoe je slim en efficiënt een backpack inpakt is een skill die reizigers vaak door schade en schande ontwikkelen. Niet alleen hoe je inpakt, maar ook wat je inpakt is bepalend hoe comfortabel je reis wordt. De inpakkunst gaat niet alleen over alles bij je hebben wat je nodig hebt of niet, maar ook over het snel kunnen vinden van iets specifieks in het geval van haast en het veilig opbergen van je waardevolle spullen.

Met een beetje planning en organisatie willen we je helpen dat je straks vertrekt met een backpack die comfortabel op je rug zit. We snappen natuurlijk dat dit niet het leukste onderdeel van de voorpret van een reis en daarom besparen we je tijd met onze gids: hoe pak je een backpack in voor je reis!

1. Kies de juiste backpack voor je reis

Nog voor we het gaan hebben over hoe je een backpack inpakt, moet je weten wat voor backpack je gaat inpakken. Het kiezen van de juiste backpack voor je reis en de juiste grootte is hierbij van belang. Veel beginnende reizigers zie je reizen met een hiking backpack, terwijl dit niet de juiste rugzak is voor de reis die ze maken.

Wij proberen zelf (zelfs bij lange internationale reizen!) zoveel mogelijk te kiezen voor een handbagage backpack, met maximale grootte die is toegestaan door de meeste luchtvaartmaatschappijen. Waarom?

  1. Je hebt al je bagage altijd bij je, dus je hebt niet te maken met dat je bagage niet is aangekomen. En je hoeft niet te wachten tot je bagage arriveert op de bagageband, dus je kan gelijk door.
  2. Bij langere reizen met meerdere vluchten bespaar je geld als je niet steeds ruimbagage hoeft in te checken.
  3. De meeste handbagage backpacks kun je aan de voorkant openen als een koffer, zodat je snel bij de juiste spullen kunt, zonder te hoeven graaien onder in je tas.
  4. Het draagcomfort is beter.
  5. Misschien wel het belangrijkst: Je pakt niet te veel in, want je moet met beperktere ruimte kritischer selecteren wat je meeneemt.

Is een handbagage backpack toch net wat te klein voor jouw behoeften voor de reis die je gaat maken, no problemo! Als je een langere periode gaat reizen kan ik mij voorstellen dat je een wat grotere backpack wilt meenemen. Het gaat erom dat je van te voren bedenkt wat je gaat inpakken.

2. Kies je spullen zorgvuldig en pak zo licht mogelijk in

Oké, nu we het waarin gedeelte hebben besproken, op naar het onderdeel wat in te pakken! Ga naar een lege kamer met voldoende ruimte op de vloer of op je bed en leg alles waar je maar aan kunt denken om mee te nemen verspreid op dit oppervlak. Dit omvat je kleding, schoenen, reisdocumenten, toiletartikelen, elektronica, ehbo-kit, alles wat je overweegt om mee te nemen leg je neer!

Als je niet met een handbagage backpack reist, leg dan nu alle spullen die je wel als handbagage meeneemt in het vliegtuig in een tas, zoals paspoorten, portemonnees, laptops en leesboek apart aan een kant neer.

Nu wordt het tijd om de bezem door de stapel spullen te halen die je backpack in gaan. Het is bijvoorbeeld meestal meer dan genoeg om twee paar schoenen mee te nemen. Een paar schoenen die je graag draagt en die je aantrekt en bijvoorbeeld een paar comfortabele hardloopschoenen voor sportieve activiteiten of trekkingen. Een paar gaat dus je backpack in (óf je hangt ze met de veters aan de lussen van je tas om ruimte te besparen).

Alle niet direct noodzakelijk, maar wel leuke dingen om te hebben, zoals hoge hakken, snorkels etc. gaan van de stapel af. Is er aan het einde nog ruimte over, dan kan het er altijd nog bij. Probeer kleding uit te kiezen die geschikt zijn voor verschillende gelegenheden.

Als je al ervaring hebt in het backpacken dan heb je waarschijnlijk al geleerd dat less is more. Als beginnend reiziger is het erg waarschijnlijk dat je inpaklijst veel te groot is. Backpackers die voor het eerst reizen hebben de neiging om twee keer zo veel spullen mee te nemen dan ze eigenlijk nodig hebben! Als vuistregel zou je dan kunnen overwegen om alles te selecteren dat je nodig denkt te hebben en vervolgens deze stapel te halveren ;).

Vergeet niet dat als je onverhoopt echt wat mist, het altijd wel mogelijk is iets tijdens je reis te laten wassen, ofwel bij te kopen. Equipement zoals snorkers zijn altijd wel te huren. Keep calm.

Heb je trouwens wat hulp nodig bij het bepalen van hoe veel spullen je het beste mee kan nemen op je reis? Binnenkort slingeren we onze samengestelde inpaklijst online.

3. Organiseer je backpack slim en effectief

Inmiddels heb je de juiste backpack en heb je een mooie schifting gemaakt in je spullen.

Wat gaat waar

Eindelijk, we gaan nu eens kijken hoe we die rugzak strategisch kunnen inpakken, let’s go:

  • Kleding: Je kleding gaat in het hoofdcompartiment van je tas. Heb je een (extra) stuk handbagage mee, dan kun je hier eventueel ook nog een kleding setje insteken.
  • Toiletspullen: Je toilettas (tip 1: waterdicht i.v.m. eventueel lekkage; tip 2: transparant, sneller bij eventuele vliegveld controles en sneller iets te vinden) gaat ook in het hoofdcompartiment, of in je voorvak. De laatste optie is ook handiger bij luchthaven veiligheidscontroles. Let op: flesjes parfum e.d. is in Europa maximaal 100 ml (en kan per land verschillen, zoek de regels vooraf even op).
  • Laptop: Je laptop (en tablet als je die meeneemt) gaan in het laptopcompartiment, welke meestal tegen je rug aanzit.
  • Waterfles: Voor je waterfles zit er aan de zijkant(en) meestal een elastisch vak, speciaal voor je fles. Je kan ook een handige waterfles kopen met clip en deze aan een van de lussen aan de zijkant van je tas hangen.
  • De rest: Al het andere, hetgeen je direct nodig hebt tijdens je vlucht, denk aan je Lonely Planet, e-reader, snacks etc., stop je in het voorvak van je tas; of als je een (extra) stuk handbagage meebrengt, hierin. Kleine belangrijke items, zoals paspoorten, pasjes, tickets, geld etc. kun je in het heupriem vak stoppen van je handbagage backpack. Of nog beter, stop het in een apart heuptasje of een onzichtbare moneybelt onder de kleding.

4. Gewichtsverdeling 101

Waar niet iedereen gelijk bij stil staat, maar wel super belangrijk is voor het draagcomfort, is de verdeling van het gewicht in je backpack.

De stelregel is dat je het zwaarste deel van de inhoud van je backpack, zo dicht mogelijk tegen je lichaam stopt. Dat is onder andere ook de reden dat het laptopcompartiment tegen je rug is geplaatst (los van dat het dan ook minder makkelijk te stelen is). Om deze manier houdt je het centrum van de zwaartekracht tegen je lichaam aan en niet 25 cm van je af.

Op die manier ben je je meer bewust van de grootte van je rugzak en is het draagcomfort optimaal. Hoe verder het zwaartepunt van je af ligt des te zwaarder het voelt en meer last je van je schouders krijgt.

Wat gaat waar

  • Zwaarste spullen: Stop de zwaarste spullen zo dicht mogelijk tegen je lichaam als mogelijk en verticaal gezien in het midden van je rugzak. Zware dingen plaats je bij voorkeur niet bovenaan of onderin je backpack.
  • Gemiddeld zware spullen: De gemiddeld zware spullen stop je bovenin je backpack.
  • Lichtste spullen: De lichtgewicht spullen, meestal kleding, stop je onderin je backpack.
hoe-backpack-inpakken-gewicht

5. Rol je kleding op, in plaats van opvouwen

Hoe pak je het beste je kleding in, in een backpack? Dit gaan we bespreken rekening houdend met wat we hierboven hebben besproken.

Om ruimte te besparen is het handig om de grootste schoenen en dikste kleding aan te trekken in het vliegtuig.

Zware kleding die je niet aantrekt, bijvoorbeeld een extra paar schoenen of dikke jeans plaats je verticaal in het midden van je tas zo dicht mogelijk tegen je lichaam als mogelijk.

Kleding met middelmatig gewicht kun je (verticaal) boven de zware dingen plaatsen. Lichtgewicht kleding plaats, zoals t-shirts, hemdjes of ondergoed plaats je onderaan in de backpack.

Rollen vs vouwen

Het oprollen van je kleding is beter dan opvouwen:

  • Het neemt minder ruimte in beslag.
  • Het veroorzaakt minder kreukels in je backpack.

Om maximaal gebruik te maken van de ruimte rol je zoveel mogelijk kleding op als maar kan. Oprollen maar die sokken, t-shirts, broeken en ook je ondergoed.

Als je nog nooit kleding hebt opgerold, no worries, check: hoe rol je kleding op voor het inpakken!

Benut slim alle ruimte. Extra paar schoenen mee? Doe er een paar opgerolde sokken in! Zie zo!

Maar al die opgerolde kleding, dat wordt toch een grote rotzooi in die tas?

Dat zou je denken. Gelukkig hebben we hier packing cubes voor!

6. Gebruik Packing Cubes

Een van de slimste manieren om je backpack te organiseren is door gebruik te maken van packing cubes. Wij kunnen niet meer zonder!

Wat zijn packing cubes?

Packing cubes zijn stoffen containers of verpakkingstasjes in een rechthoekige “kubus” vorm die gebruikt kunnen worden om je kleding of andere spullen te organiseren. Ze komen vaak per 3 stuks in verschillende groottes.

Hoe gebruik je packing cubes effectief?

Er zijn verschillende manieren om je kleding te organiseren met packing cubes, afhankelijk van je voorkeur:

  • Organiseren op basis van type kledingstukken: een voor je bovenkleding, een voor je broeken, een voor je ondergoed/sokken en bijvoorbeeld een voor je vuile was (hoewel je daar ook een aparte waterdichte plastic waszak voor kunt gebruiken).
  • Organiseren op basis van het weer: Als je langer dan twee weken gaat reizen en door verschillende klimaten, dan kun je de packing cubes ook verdelen op basis van het weer. Een voor zomerkleding (zwemkleding, hemden, t-shirts, korte broeken), een met winterkleding (sweaters, shirts met lange mouwen, fleece vesten), en bijvoorbeeld een voor regenkleding (regenbroek, regenjas).
  • Organiseren op basis van bij elkaar passende kleding sets: Als je vooraf al weer welke kleding je bij elkaar gaat dragen, kun je deze sets ook bij elkaar organiseren. Dit scheelt zoeken naar de juiste outfits.

Kies de juiste packing cubes

Er zijn vele verschillende packing cubes, in verschillende maten, kleuren, en prijzen. Dan zit er ook nog een verschil in het materiaal en de kwaliteit. Onthoud: welke packing cubes je ook kiest, al zijn het goedkope van de Action of Decathlon. Het is sowieso 10x beter dan geen packing cubes. Als je het ons zou vragen zijn wij zelf wel van packing cubes die met extra ritssluitingen een compressiefunctie hebben om nog meer ruimte te besparen, bekijk hier onze best geteste packing cubes!

Inpakken-Packing-cubes

7. Pak een toilettas in

Het is hierboven al even aan bod gekomen, maar een toilettas om je toiletartikelen in op te bergen is onmisbaar. Dit omvat onder meer je tandenborsten en tandpasta, wat zeep of douchefris, shampoo, haarstyling producten en andere hygiëne producten. Sommige toilettassen hebben ook nog een ritsvak voor bijvoorbeeld medicatie.

We raden je aan om een degelijke toilettas te kopen, aangezien het zeer irritant is als de ritssluiting stuk gaat tijdens je reis en alle inhoud los in je tas terecht komt. Een doorzichtige toilettas is handig omdat ze bij controles op het vliegveld vaak snel gecheckt zijn, maar we kunnen ons voorstellen dat niet iedereen het prettig vindt als mensen de inhoud van je toilettas kunnen zien, bijvoorbeeld het schoonmaakpersoneel van hotels. Het is wel raadzaam om een toilettas wan waterdicht materiaal te kopen. Mocht er iets lekken, dan blijft je kleding in ieder geval ongedeerd!

8. Kies voor een ultralichte sneldrogende handdoek

Als je aan het backpacken bent en veelal onderweg bent naar verschillende bestemmingen, dan is het handig om een lichte en sneldrogende handdoek mee te nemen. Doe je dit niet, dan heb je kans dat je handdoek soms nat je tas in gaat en vervolgens alles naar natte hond ruikt. Backpackers kunnen daarom beter gebruik maken van microvezel handdoeken. Ze zijn dan misschien niet zo zacht en fluffy als een normale badhanddoek, maar wel lichter op je rug en een stuk sneller droog!

9. Neem een waszak mee

Op een gegeven moment zul je tijdens je reis steeds meer vuile was hebben. Nu wil je deze niet mengen met je schone kleding in je packing cubes, maar ook niet steeds je kleding herorganiseren in de packing cubes die je bij je hebt om er een vrij te maken en als waszak te gebruiken. De oplossing? Neem een of twee waszakken mee en stop de vuile was hier in tot je ergens je kleding laat wassen. Het handige is dat als je ergens bij een wasserette komt waar ze je kleding wassen, je in een keer een zak kleding kan geven.

Tip: Koop gewoon goedkope waszakken, bijvoorbeeld van de Decathlon. Je laat ze misschien achter bij de wasserette, dus heb je tassen van bladgoud, dan kunnen er mensen zijn die ‘per ongeluk’ de tas verwisselen.

10. Neem niet te veel spullen mee!

Hierboven al eens genoemd, maar we kunnen het niet sterk genoeg benadrukken. Zorg dat je geen pakezel wordt op je reis! Je rug zal je dankbaar zijn aan het einde van je trip.

Je moet je backpack comfortabel omhoog kunnen tillen en er ten minste eenvoudig korte stukken mee kunnen lopen. Is hij bijna te zwaar om te tillen en te dragen, of ziet je tas er compleet volgestouwd uit dan de ritsen net niet openspringen, dan heb je zeer zeker te veel ingepakt en dat maakt het reizen niet comfortabel.

Het is letterlijk mogelijk dat je backpack kan beschadigen omdat hij te zwaar bepakt is (en de gewichtsverdeling onjuist is). Dit is ons namelijk overkomen bij onze eerste reis (wel met een te grote backpack van suboptimale kwaliteit, volgepropt en gewicht verkeerd verdeeld, maar dat ter zijde).

Hiernaast wil je waarschijnlijk ook wel wat ruimte overhouden omdat het altijd lijkt dat je meer spullen mee terug neemt dan op de heenweg (ook al is dit niet het geval). En veel mensen willen ook nog iets van een aandenken of souvenir meenemen op de terugweg.

Hoe pak je een backpack in voor je reis

Kies een goede backpack voor je reis om het inpakken zo makkelijk mogelijk te maken, bij voorkeur een handbagage backpack. De beste rugzakken bij zo ontworpen dat je ze eenvoudig kunt inpakken. Je laptop en andere zware dingen stop je zo dicht mogelijk tegen je lichaam aan. Je rolt al je kleding op en organiseert ze door middel van een set packing cubes. Je toiletartikelen gaan netjes in een toilettas en je neemt een of twee waszakken mee voor de vuile was. En pak niet te veel in!

Scroll naar boven